1.12. Sähköyhtiöt varoittavat - pakkanen voi laukaista sähkökriisin

01/12/2022

YLE (30.11.) - Suomalaiset sähköyhtiöt varoittavat sähkökriisistä. Sähköyhtiöt kehottavat suomalaisia säästämään sähköä. Voi olla, että Suomessa ei pian ole tarpeeksi sähköä - silloin voi tulla sähkökriisi. Sähkö on nyt hyvin kallista. Lisäksi Suomessa ei tuule tarpeeksi. Tuuli tuottaa tuulienergiaa. Mutta nyt Suomessa ei tuule. Suomessa on uusi ydinvoimala nimeltä Olkiluoto 3, mutta ydinvoimala ei vielä ole käytössä. Se alkaa toimia aikaisintaan tammikuussa.


Pakkanen - frost, sub-zero temperatures (less than 0 °C)
Laukaista - to trigger, to launch
Sähkökriisi - electricity crisis
Sähköyhtiö - electricity company
Varoittaa (+mistä?) - to warn about
Kehottaa - to encourage
Säästää - to save
Tuottaa - to produce
Ydinvoimala - nuclear power plant
Aikaisintaan - at the earliest


Sähköyhtiöt varoittavat, että jo 10-15 asteen pakkanen voi tuoda suuria ongelmia sähkönjakeluun. Sähkönjakelu on sitä, että sähköyhtiöt jakavat sähköä kaupungeille ja ihmisille. Kun ulkona on pakkasta, ihmiset kuluttavat enemmän sähköä. Kireä pakkanen kuluttaa paljon sähköä, sillä ihmiset lämmittävät kotejaan ja kaupungit lämmittävät tilojaan. Kaikki lämmittävät: yritykset, sairaalat, poliisiasemat, koulut ja yliopistot, pankit, ruokakaupat, ostoskeskukset ja esimerkiksi bussit ja junat. Siksi kireällä pakkasella voi tulla sähköpula. Sähköpula tarkoittaa, että sähköä ei ole tarpeeksi. Se on suuri ongelma yhteiskunnalle. Toinen ongelma on se, että jos Suomessa on 15-20 astetta pakkasta, silloin pakkasta on varmasti myös Ruotsissa ja Virossa. Suomi voi tuoda sähköä Ruotsista ja Virosta. Mutta jos kaikissa näissä maissa on kova pakkanen, silloin sähköä ei voi tuoda Suomeen.


Sähkönjakelu - electricity distribution
Kuluttaa - to consume, to use (up)
Kireä pakkanen - "tense" frost, very cold temperatures (less than -15/-20 °C)
Sähköpula - electricity shortage
Yhteiskunta - society


Suomalaiset (Suomen asukkaat) ovat jo leikanneet sähkön kulutustaan noin 10 % (kymmenen prosenttia). Suomalaisia kehotetaan nyt säästämään esimerkiksi auton lämmityksessä. Auton lämmitys kuluttaa paljon sähköä. Myös kylpyhuoneen lattialämmitys kuluttaa paljon sähköä. Monet suomalaiset tykkäävät tehdä italialaista espressoa Moccamaster -pannulla, mutta sekin kuluttaa paljon sähköä. Myös jääkaapin voi laittaa pienemmälle teholle. Kun jääkaappi on vähemmän kylmä, se kuluttaa vähemmän sähköä.

Suomalaisilla on nyt suuri huoli sähköstä. Voiko Suomi tuottaa tarpeeksi sähköä, kun tulee pakkasta? Sähköyhtiöt valvovat tilannetta. Jos tilanne huononee, silloin kaikille ihmisille lähetetään puhelimeen tekstiviesti, jossa lukee: "Sähköpulan riski suuri". Voi myös olla, että ihmisille soitetaan puhelimeen. Tekstiviestissä kerrotaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voi olla, että tulee sähkökatko. Se tarkoittaa, että sähköä ei tule 2 tuntiin (kahteen tuntiin). Silloin tekstiviestissä kerrotaan, mistä mihin sähkökatko kestää. Esimerkiksi: "Sähkökatko tänään kello 16-18."


Leikata - to cut (down)
Pienempi teho - smaller power, smaller effectivity
Huoli - worry
valvoa - to supervise, to watch
Tilanne - situation
Huonontua - to worsen
Riski - risk
Sähkökatko - blackout, power outage
Mistä mihin - from when to when


Kuuntele sähkökriisiin liittyvät selkouutiset täältä: https://yle.fi/uutiset/osasto/selkouutiset

Lähteet:
YLE: https://yle.fi/a/74-20006523
YLE: https://yle.fi/a/74-20005610