2.12. Japani voitti Espanjan 2-1 - Saksa putoaa jatkosta!

02/12/2022
Vasemmalla Japanin Kō Itakura, oikealla maalintekijä Ritsu Doan
Vasemmalla Japanin Kō Itakura, oikealla maalintekijä Ritsu Doan

YLE (2.12.) - FIFA:n jalkapallon maailmanmestaruuskisat Qatarissa ovat olleet hyvin dramaattiset. Maailmanmestaruus on englanniksi world championship. Kisa on sama asia kuin kilpailu. Myöhään torstaina Japani voitti Espanjan 2-1 (kaksi yksi). Japani voitti ja Espanja hävisi. Se tarkoittaa, että Saksa putoaa pelistä. Japani voitti E-lohkon ja Saksa putoaa jatkosta.


maailmanmestaruuskisat - world cup
kisa - competition, game
voittaa - to win
hävitä - to lose
pudota - to fall, to drop out ("pudota pelistä")
lohko - group, segment
jatko - sequel


Japanin ja Espanjan pelin ensimmäinen puoliaika oli huono Japanille. Japani oli tappiolla Espanjaa vastaan. Se tarkoittaa, että Espanjalla oli enemmän maaleja. Sitten tuli 15 minuutin (viidentoista minuutin) tauko. Tauon jälkeen alkoi toinen puoliaika. Tilanne muuttui toisella puoliajalla, kun Japanin hyökkääjä Ritsu Doan laukoi maalin. Japani tasoitti pelin ja pelitilanne oli 1-1 (yksi yksi). Silloin Saksan paineet kasvoivat. Meni vain pari minuuttia ja Japani laukoi toisen maalin! Maalintekijä oli Ao Tanaka. Maali tarkistettiin videolta, sillä oli epäselvää, pysyikö pallo rajojen sisäpuolella. Pallon pitää pysyä rajojen sisäpuolella, jotta maali hyväksytään. Maali kuitenkin hyväksyttiin. Japani jaksoi puolustaa ja voitti pelin. Japani oli nyt voittanut E-lohkon.


puoliaika - half time
tappio - defeat
maali - goal
tauko - break, pause
hyökkääjä - striker
laukoa - to shoot, to fire ("Doan laukoi maalin.")
tasoittaa - to level, equalize
pelitilanne - score
paine - pressure ("Saksan paineet kasvoivat.")
maalintekijä - scorer, striker
pysyä rajojen sisäpuolella - to stay within the borders
hyväksyä - to accept
puolustaa - to defend


Korealaisia jalkapallofaneja. Kuva: Jeon Han
Korealaisia jalkapallofaneja. Kuva: Jeon Han

Samaan aikaan Saksa voitti Costa Rican 4-2. Mutta se on liian vähän Saksalle, ja siksi Saksa putoaa jatkosta. Tämä on suuri tappio Saksalle mutta se ei ole ensimmäinen. Vuoden 2018 maailmanmestaruuskisoissa (MM-kisoissa) Saksa oli samassa tilanteessa. Se ei voittanut lohkoa. Lohko on englanniksi group tai segment. Saksan kuuluisa hyökkääjä Thomas Müller sanoi torstaina, että joukkueen putoaminen on "täysi katastrofi". Voi olla, että Müller lopettaa jalkapallouransa maailmanmestaruuskisojen jälkeen.

Perjantaina Etelä-Korea voitti lisäksi Portugalin 2-1 ja Ghana ja Uruguay putosivat. Voit seurata jalkapallouutisia täältä.


putoaminen - the droppin out, falling out
ura - career
jalkapalloura - football- / soccercareer
täysi katastrofi - a total catastrophe