6.12. Hyvää itsenäisyyspäivää!

06/12/2022
Revontulia Lapissa. Kuva: Maria Vojtovicova
Revontulia Lapissa. Kuva: Maria Vojtovicova

(6.12.) - Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Tänään Suomi juhlii itsenäisyyspäivää. Suomen itsenäisyys on hyvin tärkeä asia suomalaisille. Suomi on ollut itsenäinen valtio jo 104 (sadan neljän) vuoden ajan. Suomesta tuli itsenäinen 6.12.1917. Siksi itsenäisyyspäivää juhlitaan aina joulukuun kuudentena päivänä.

Itsenäisyyspäivä on kaikkien suomalaisten, ulkosuomalaisten ja Suomessa asuvien juhla. Jos tykkää Suomesta, voi juhlia Suomen itsenäisyyspäivää. Joskus itsenäisyyspäivä yhdistetään nationalismiin. Mutta nationalismi on eri asia - se ei sovi itsenäisyyspäivään.

Tässä maailmantilanteessa itsenäisyyspäivällä on hyvin korkea symbolinen arvo. Itsenäisyys tarkoittaa, että suomalaiset ja Suomessa elävät saavat itse päättää omista asioistaan. Monet suomalaiset ajattelevat, että on myös tärkeää muistaa kaikkia sotialita, jotka kuolivat Suomen sodissa. Sota on surullinen asia.


itsenäisyyspäivä - Independence Day
itsenäisyys - independence
itsenäinen valtio - independent state
kuudentena päivänä - on the 6th day
ulkosuomalainen - finnish people, that live abroad
nationalismi - nationalism
yhdistää (+mihin?) - to associate (with)
sopia - to fit, to suit
arvo - value
päättää omista asioistaan - to decide on one's own affairs


Jokainen ihminen juhlii itsenäisyyspäivää omalla tavallaan. Ei ole mitään sääntöä, miten itsenäisyyspäivää pitää viettää. Ei ole mikään ongelma, jos ei tykkää juhlia itsenäisyyspäivää. Mutta tietenkin on joitakin asioita, joita itsenäisyyspäivänä tyypillisesti tehdään.

Ensimmäinen perinne on Itsenäisyyspäivän vastaanoton katsominen TV:stä. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on sama asia kuin Linnan juhlat. Itsenäisyyspäivän vastaanotto tapahtuu presidentin palatsissa, Helsingin keskustassa. Linnan juhliin kutsutaan tärkeitä henkilöitä. Tärkeä henkilö voi olla ministeri, sairaanhoitaja, yrittäjä, taiteilija, muusikko, aktivisti, poliisi, tutkija, vapaaehtoistyöntekijä, lastentarhanhoitaja tai kokki.

Tämän vuoden teema on turvallisuus. Teema on sama kuin 2021, sillä vuonna 2021 juhlat peruuttiin koronatilanteesta johtuen. Linnan juhlien vieraita ovat todennäköisesti terveydenhuollon ammattilaiset. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat hyvin tärkeitä maan turvallisuuden kannalta. He tekivät kovasti töitä koko koronapandemian ajan.


omalla tavallaan  - in their own way
viettää - to spend, to celebrate
tyypillisesti - typically
perinne - tradition
Itsenäisyyspäivän vastaanotto - Independence Day Reception (Linnan juhlat)
Presidentinlinna - Presidential Palace
yrittäjä - entrepreneur
tutkija - researcher
vapaaehtoistyöntekijä - volunteer
lastentarhanopettaja - kindergarden teacher
teema - theme
perua - to cancel
koronatilanne - corona situation
(mistä?) johtuen - because of (what)
vieras - guest
terveydenhuollon ammattilaiset - healthcare professionals
(minkä?) kannalta - in regards (to)


Linnan juhlat aikamatkalla, Suomen nukketaiteilijat 20 vuotta. Kuva: Jarkko TK
Linnan juhlat aikamatkalla, Suomen nukketaiteilijat 20 vuotta. Kuva: Jarkko TK

Linnan juhlat ovat tavallisesti sekä hauska että erittäin tylsä tapahtuma. Presidentti kättelee kaikkia vieraita vuoron perään. Silti suomalaiset pitävät Linnan juhlien katsomisesta. Sillä kun katsoo lähetystä televisiosta, voi kommentoida ja miettiä vieraiden asuvalintoja, mitä juhlissa tapahtuu, ovatko vieraat humalassa ja miten vieraat tanssivat. TV:stä näytetään myös haastatteluita. Tavallisesti itsenäisyyspäivänä juodaan esimerkiksi glögiä, limonadia tai kuohuviiniä. Jotkut laittavat erikoista ruokaa ja toiset syövät kakkua. Joskut ihmiset napostelevat jotain pientä, kun he katsovat Linnan juhlia televisiosta.

Voit katsoa suoraa lähetystä täältä klo 18.50 alkaen: Linnan juhlat 2022 - Suora lähetys


tylsä - boring
kätellä - to shake hands
vuoron perään - one after another
silti - still, nonetheless
asuvalinta - choice of clothing
humalassa - drunk
haastattelu - interview
kuohuviini - sparkling wine
erikoinen - special
napostella - to snack
suora lähetys - live broadcast


Toinen perinne on Tuntematon sotilas -elokuvan katsominen. Monet suomalaiset katsovat tämän elokuvan itsenäisyyspäivänä. Tuntematon sotilas on elokuva, joka kertoo jatkosodasta. Se perustuu Väinö Linnan kirjaan nimeltä Tuntematon sotilas. Linna kirjoitti romaanin vuonna 1954. Kirjasta syntyi elokuva vuonna 1955. Vuonna 2017 syntyi toinen versio. Monet suomalaiset pitävät enemmän vanhasta elokuvasta, sillä siinä puhutaan paljon erilaisia suomen kielen murteita. Murre on englanniksi dialect. Uudessa elokuvassa ei enää ole samoja murteita.


tuntematon sotilas - the unknown soldier
jatkosota - the continuation war
perustua (mihin?) - to be based (on what)
romaani - novel
syntyä - to be born, to be created