9.12. Jo 45.000 ukrainalaista paennut Suomeen

09/12/2022
Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

YLE (8.12.) - Noin 45.000 ukrainalaista on paennut sotaa Suomeen. Sana paeta tarkoittaa, että ihminen lähtee jostakin paikasta pois, koska on pakko. Kun on pakko lähteä pois, silloin ihminen pakenee. Ukrainassa on sota ja siksi monet ihmiset pakenevat eri maihin. Myös Suomeen on paennut paljon ihmisiä.

Syksyllä maahanmuuttovirasto päätti avata 16 uutta vastaanottokeskusta ympäri Suomea. Vastaanottokeskus on paikka, jossa ihmiset voivat asua, kun heillä ei ole omaa kotia uudessa maassa. Kun ihminen pakenee toiseen maahan, eikä hänellä vielä ole omaa kotia ja hän tarvitsee paikan, jossa asua - silloin hän voi asua vastaanottokeskuksessa.


Sota - war
Paeta - to flee
Lähteä - to leave
Olla pakko - to have, to must
Maahanmuuttovirasto, "migri" (ruots. Migrationsverket) - Finnish Immigration Service
Päättää - to decide
Vastaanottokeskus - acommodation center


Vuonna 2015 Suomessa oli 18 vastaanottokeskusta. Sitten tuli Syyrian sota ja moni syyrialainen pakeni kotimaastaan. Vuonna 2016 Suomessa oli jo noin 150 vastaanottokeskusta. Tänä vuonna Suomessa toimii 92 vastaanottokeskusta. Suomeen on avattu lokakuun jälkeen kuusi uutta vastaanottokeskusta. Uusia vastaanottokeskuksia on Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella, Lieksassa ja Joutsassa. Loput vastaanottokeskukset avautuvat tammikuussa.

Yhdessä vastaanottokeskuksessa on tavallisesti noin 300 paikkaa. Yhdessä vastaanottokeskuksessa on tilaa 300 (kolmellesadalle) henkilölle. Vastaanottokeskukseen pääsee, kun on turvapaikanhakija tai tilapäistä suojelua hakeva henkilö. Pakolaiset voivat päästä vastaanottokeskukseen. Kun asuu vastaanottokeskuksessa voi saada erilaisia palveluita, kuten sosiaalipalveluita ja terveyspalveluita. Voi myös saada rahaa (vastaanottorahaa), jos sitä tarvitsee.


Toimia - to function, to be running
Loput - the rest
Avautua - to open up
Paikka - place, spot
Olla tilaa - to have space, to have room
Turvapaikanhakija - asylum seeker
Tilapäistä suojelua hakeva henkilö - temporary protection seeking person
Tilapäinen suojelu - temporary protection
Pakolainen - refugee
Päästä - to get (to)
Palvelu - service (sosiaalipalvelu, terveyspalvelu)