Kuka on Awak Kuier?

19/04/2021

Kuka?

Nimi: Awak Hiba Kuier
Ikä: 19 vuotta (19.8.2001)
Ammatti: koripalloilija
Pituus: 195 cm
Pelipaikka: sentteri
Nykyinen joukkue: Virtus Eirene Ragusa
Syntynyt: Kairossa, Egyptissä
Nykyinen asuinpaikka: Ragusa, Italia
Kielet: arabia, suomi
Kansalaisuus: Suomi


Oletko sinä kuullut Awak Kuierista? Ehkä olet nähnyt Awakin uutisissa?  Entä miksi Awak on niin kuuluisa? Miksi Awakista puhutaan nyt niin paljon?

Kuka Awak oikein on? 

Awak on 19-vuotias urheilija. Hän pelaa koripalloa. Awak on suomalais-sudanilainen koripalloilija. Awakin kummatkin vahemmat, Margaret ja Bior Kuier, ovat etelä-sudanilaisia. Awakin vanhemmat lähtivät Etelä-Sudanista vuonna 2001, sillä Sudanissa oli tuolloin sisällissota. Sudanin sisällissota kesti yhteensä 50 vuotta, vuodesta 1955 vuoteen 2005. Sisälissota on sota, joka tapahtuu yhden maan sisällä, kun kaksi tai useampi ryhmä sotii toisiaan vastaan. Awakin vahemmat lähtivät Sudanista Egyptiin, sillä sisällissota oli vaarallinen. Awak syntyi 19.8.2001 Kairossa, Egyptissä. Awakilla on neljä vanhempaa veljeä. Kun Awak oli kaksivuotias (2 vuotta vanha), Awakin perhe muutti Egyptistä Suomeen. He muuttivat Kotkaan. Kotka on kaupunki Etelä-Suomessa.


koripallo - basketball
koripalloilija - basketball player
kummatkin - both
tuolloin - back then
sisällissota - civil war
yhteensä - all together
sotia - to fight
toisiaan vastaan - against each other


Videossa Studio 6 -kanava haastattelee Awakia

Kun Awak oli 10-vuotias (10 vuotta vanha), hän pelasi ensimmäistä kertaa koripalloa. Awakin isoveljet pitivät koripallosta. Siksi myös Awak halusi harrastaa koripalloa. Myös hänen äitinsä ja isänsä pitivät koripallosta. Hänen nyt 8-vuotias pikkuvelikin harrastaa koripalloa. Awakin perheessä on seitsemän lasta. 

Awak kehittyi nopeasti ja hänestä tuli erittäin hyvä pelaaja. Awakin vanhemmat tukivat Awakia. Vanhemmat veivät Awakin joka päivä treeneihin ja hakivat hänet treeneistä pois. On vaikeaa, kun perheessä on lapsi, joka harrastaa urheilua niin intensiivisesti. Samalla vanhempien piti pitää huolta myös Awakin sisaruksista. Se on paljon työtä. Mutta Awakin vanhemmat olivat iloisia, että Awak sai pelata koripalloa. He halusivat auttaa Awakia. He halusivat, että Awak saavuttaa sen, mitä Awak halusi saavuttaa. Vuonna 2017 Kuierin perhe muutti Vantaalle. Vantaa on kaupunki lähellä Helsinkiä. Vantaalla Awakilla oli paremmat mahdollisuudet menestyä koripalloilijana.


harrastaa - to do as a hobby
kehittyä - to develop
tukea - to support
treenit - sports training
intensiivisesti - intensively
samalla - at the same time
hoitaa (+part) - to take care of
sisarukset - siblings
saavuttaa - to achieve, to reach
mahdollisuus - opportunity


Awak opiskelee Mäkelänrinteen lukiossa. Lukio on suomalainen koulu. Lukio on vähän sama asia kuin high school Yhdysvalloissa. Mäkelänrinteen lukio on urheilulukio. Urheilulukio on lukio, jossa urheilijat voivat opiskella. Urheilulukio on urheilijoiden lukio. Urheilulukiossa on helpompi opiskella, kun harjoittelee paljon. Joskus urheilijan pitää harjoitella kaksi kertaa päivässä esimerkiksi koripalloa, luistelua tai uintia. Urheilulukiossa voi esimerkiksi myös opiskella illalla. Urheilulukiossa opiskelijat saavat itse päättää omasta aikataulustaan. Mäkelänrinteen urheilulukiolla on myös monta omaa urheilujoukkuetta. Urheilujoukkue on sama asia kuin englannin kielen sports team. Vuonna 2017 Awak pelasi urheilulukion omassa HBA-Märksy -seurassa. Seura on sama asia kuin englanninkielen club. HBA-Märsky on urheilulukion oma koripalloseura. Vuonna 2017 Awak aloitti myös Suomen naisten maajoukkueessa. Maajoukkue on sama asia kuin englannin kielen national team. Awak pelasi aloitti Suomen naisten maajoukkueessa 17-vuotiaana.


lukio - high school
Urheilulukio - sports high school
urheilija - sportsmen
itse - themselves, oneself, etc.
päättää - to decide
joukkue - sports team
seura - club
maajoukkua - national team


Mutta mitä sitten tapahtui? Awakin ura on kehittynyt erittäin nopeasti. Tammikuussa 2020 Awak valittiin Suomen maajoukkueen kuukauden pelaajaksi. Kuukauden pelaaja tarkoittaa sitä, että pelaaja on kuukauden paras pelaaja koko joukkueessa. Samana vuonna (vuonna 2020) Awak päätti lähteä Eurooppaan pelaamaan. Suomessa ei enää ollut suuria mahdollisuuksia kehittyä. Awak halusi kehittyä ja päätti lähteä Eurooppaan pelaamaan ammatikseen. Awak päätti olla ammattipelaaja. Hän valitsi Italian. Vuoden 2020 kesäkuussa Awak muutti Italian Ragusaan ja aloitti pelaamisen Virtus Eirene Ragusa -nimisessä koripallojoukkueessa.


ura - career
valita - to choose
kuukauden pelaaja - player of the month
(verbi) + ammatiksi + (possessiivipronomini) - to do something professionally
ammattipelaaja - professional player


Videossa Kaikki Koripallosta -kanava kertoo Awakista


Mutta miksi Awak on nyt niin kuuluisa? Mitä tapahtui?

Viime viikolla tapahtui jotain erikoista. Viime viikolla Awak valittiin WNBA -liigan pelaajaksi. WNBA:n joukkue Dallas Kings haluaa, että Awak Kuier pelaa heidän joukkueessa. Dallas Kings on varannut Awakin. Se tarkoittaa, että Dallas Kings on päättänyt, että Awak pelaa heille. WNBA on lyhenne Women's National Basketball Association:ista. WNBA on Yhdysvaltojen naisten koripalloliiga. Se on paras paikka pelata. WNBA:n pelaajat voivat tienata paljon enemmän rahaa, kuin pelaajat Euroopassa. WNBA on maailman paras naisten koripalloliiga. Awak on nyt kuuluisa, sillä hän on ensimmäinen suomalainen naispelaaja, joka on varattu WNBA-liigaan. Awak on nyt tehnyt suomalaista urheiluhistoriaa. Siksi Awak on nyt niin kuuluisa. 

Awak on todella iloinen, sillä hän on saavuttanut sen, mitä hän halusi. Awakin unelma oli pelata WNBA:ssa. Awakin vanhemmat ovat myös todella ylpeitä Awakista. He ovat erittäin ylpeitä ja iloisia, sillä heidän tytär saa tehdä sitä, mitä hän haluaa. Awak on sanonut haastattelussa, että haluaa ostaa vanhemmilleen talon Sudanista. Sillä Sudanin sisällissota on nyt ohi. Sudanissa on nyt rauhallisempaa.

Onneksi olkoon, Awak! Ja tsemppiä treeneihin!


kuuluisa - famous
tapahtua - to happen
erikoinen - special
varata - to book
lyhenne - abbreviation, short for
WNBA-liiga - Women's National Basketball Association -league
tienata rahaa - to earn money
urheiluhistoria - sport history
olla ylpeä (+elatiivi) - to be proud (of)
rauhallista - peaceful
onneksi olkoon! - Congratulations!
tsemppiä! - All the power!, Fight!


Lähteet:

Yle Uutiset, 18.4.2021: "Sudanilaislähtöinen Kuierin perhe teki kaikkensa tyttären koripallouran eteen - varaus huippusarjaan herkisti ylpeät vanhemmat ja pyyhki vaikeat ajat mielestä" https://yle.fi/urheilu/3-11889909

Yle Uutiset, 15.4.2021: "Awak Kuier on tekemässä temppua, johon yksikään suomalainen ei ole pystynyt - historiallinen hetki koittaa ensi yönä: "Niin uskomaton juttu" https://yle.fi/urheilu/3-11879592

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Awak_Kuier