Koiranomistaja kohtasi suden Haminassa

20/04/2021

Viime viikonloppuna ihminen kohtasi taas suden asuinalueella. Viime viikonloppuna mies käveli koiransa kanssa Haminassa, kun he näkivät suden. Mies oli kävelyllä koiran kanssa, kun susi tuli katsomaan heitä. Susi oli tullut asuinalueelle. Asuinalue on paikka, jossa asuu ihmisiä. Alue on sama asia kuin area englannin kielessä. Sana asuinalue on englanniksi inhabited area tai neighbourhood.

Mies kuvasi kohtaamisen videolla. Mies kuvasi koko tilanteen videolle. Tilanne on aika pelottava. Tilanne on pelottava, sillä susi ei pelkää koiraa eikä koiranomistajaa. Susi ei lähde heti pois. Videolla näkyy, miten susi kiertelee koiran ja koiranomistajan ympärillä. Sana koiranomistaja tarkoittaa ihmistä, jolla on koira. Jos sinulla on koira, olet koiranomistaja. Koiranomistaja on henkilö, joka omistaa koiran. Koiranulkoiluttaja on henkilö, joka ulkoiluttaa koiraa. Ulkoiluttaa koiraa on sama asia kuin viedä koira ulos kävelylle. Kun koira viedään ulos kävelylle, silloin koiraa ulkoilutetaan.


susi - wolf
kohdata - to meet, to run into
asuinalue - inhabited area, neighbourhood
alue - area
kuvata - to record on film
kohtaaminen - the meeting
tilanne - situation
näkyy - is visible
koiranomistaja - dog owner
kierrellä - to circle (repeatedly)
omistaa - to own
koiranulkoiluttaja - person, who walks a dog
ulkoiluttaa - to walk a pet


Lopuksi susi lähtee pois. Ei ole varmaa, halusiko susi olla koiran ystävä vai halusiko susi tappaa koiran. Asiantuntijat ovat eri mieltä. Asiantuntija on sama asia kuin expert englannin kielessä. Yksi asiantuntija sanoo, että susi halusi olla koiran ystävä. Toinen asiantuntija sanoo, että susi halusi tappaa koiran. Joskus sudet esittävät, että he haluavat olla ystäviä, mutta sitten ne hyökkäävätkin koiran kimppuun. Joskus susi näyttää siltä, että se haluaa olla ystävä koiran kanssa, mutta se ei ole totta. Onneksi susi lähti pois. Onneksi mitään ei tapahtunut koiralle ja koiranomistajalle. Kaikki meni hyvin. Keväällä on tavallista, että jotkut sudet tulevat ihmisten asuinalueille. Usein sudet etsivät keväällä omaa reviiriään. Sudet kuuluvat metsään. Mutta joskus susilla ei ole niin paljon omaa tilaa metsässä. Myös Suomessa on joka vuosi vähemmän metsää. Siksi jotkut lenkkeilijät kohtaavat susia omalla asuinalueellaan. Lenkkeilijä on ihminen, joka käy lenkillä. Käydä lenkillä on sama asia kuin käydä kävelyllä. Sana lenkki on lyhyt matka, jonka voi kävellä tai juosta. Lenkki on englanniksi round tai loop tai walk.

Susi ei kuitenkaan tavallisesti ole vaarallinen ihmiselle. Suomessa susi ei tavallisesti hyökkää ihmisen kimppuun. Tavallisesti susi pelkää ihmistä. Viimeisen kerran susi tappoi ihmisen 1800-luvun lopussa.


lopuksi - in the end
on varmaa - it is certain
tappaa - to kill
asiantuntija - expert
olla eri mieltä - to disagree
esittää - to pretend
hyökätä (objekti + genetiivi) kimppuun - to attack (object)
onneksi - fortunately
tavallista - normal
reviiri - territory
lenkkeilijä - jogger, person who is on a walk
käydä lenkillä - to go for a walk
lenkki - a run, a loop, a walk
tavallisesti - normally, usually
1800-luku - 1800's


Voit lukea Ylen artikkelin täältä.
Video löytyy myös MTV. Artikkeli löytyy täältä.

Lähteet:

Yle Uutiset: 19.4.2021 "Lenkkeilijä kuvasi videon sudesta, joka kierteli hänen ja koiran ympärillä - asiantuntijat eri mieltä siitä, halusiko se tehdä tuttavuutta vai tappaa" https://yle.fi/uutiset/3-11891288