7.12. Mitä suomalaiset googlettivat vuonna 2022?

07/12/2022
mursu. Kuva: Captain Budd Christman, NOAA Corps
mursu. Kuva: Captain Budd Christman, NOAA Corps

YLE (7.12.) - Mitä suomalaiset googlettivat vuonna 2022? Siihen meillä on nyt vastaus. Google on listannut vuoden 2022 suosituimmat hakusanat. Siksi me tiedämme, mitä suomalaiset googlettivat.

Kuluvan vuoden suosituimmat hakusanat ovat muun muassa (engl. amongst other things; abbr. mm.): ukraina, mursu (walrus), miksi venäjä hyökkää ukrainaan (why does russia attack ukraine), ruplan kurssi (ruble exchange rate), wordle (suom. sanuli), pentulive (puppy live stream), vesa matti loiri, putin, johnny depp, olympia jääkiekko, milloin virvotaan, mitä mursu syö, mitä tarkoittaa npc, aluevaalit (county elections), pörssisähkön hinta (stock electricity price)

Koko maailma pelästyi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Siksi koko maailma haki netistä vastauksia sille, miksi hyökkäys tapahtui. Suomalaiset seuraavat hyvin aktiivisesti Venäjän sotaa Ukrainassa ja sodan kehitystä.

Mutta miksi suomalaisia kiinnosti mursu? Mursu on Suomessa hyvin harvinainen eläin. Itse asiassa Itämeressä ei ole mursuja. Jostain tuntemattomasta syystä mursu ui kuitenkin Suomeen. Tämä tapahtui kesällä 2022. Mursu oli ehkä eksynyt ja ui siksi Suomen alueelle. Sitten se rantautui Haminaan. Hamina on kaupunki Kaakkois-Suomessa. Mursu ui myös Kotkaan. Kotka on Haminan naapurikunta.


googlettaa - to google
listata - to list
suosituimmat hakusanat - most popular search terms
hakusana - search word / term
kuluva vuosi - the present year
mursu - walrus
hyökätä - to attack
rupla - Russian Ruble
kurssi - exchange rate
pentu - puppy
virpoa - to wish well (Finnish Easter tradition)
hyökkäys - the attack
hakea - to search (for), to apply
sodan kehitys - development of the war
harvinainen - rare
jostain tuntemattomasta syystä - for some unknown reason
eksyä - to get lost
rantautua - to go ashore
Kaakkois-Suomi - South-East Finland


Koko Suomi seurasi netistä, mitä mursulle tapahtui. Ihmiset olivat hyvin huolissaan mursusta, sillä mursu oli hyvin laiha. Se ei ollut syönyt tarpeeksi. Siksi suomalaiset googlettivat "mitä mursu syö?". Mursulla oli lopulta hyvin surullinen kohtalo. Se kuoli nälkään. Mursun nimi oli Haminan mursu.

Mursulle järjestettiin muistotilaisuus heinäkuun 30. päivänä (kolmantenakymmenentenä päivänä). Muusikko Ilkka Vainio teki mursulle kappaleen. Haminassa mursulla on myös muistomerkki. Muistomerkki sijaitsee Tervasaaressa. Tervasaari on Haminan kaupunginosa. Kuva muistomerkistä löytyy täältä: Haminan mursun muistomerkki

Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan vastaukset suomalaisten kysymyksiin. Jos haluat lukea vastauksen aiheeseen "mitä mursu syö" tai "miksi venäjä hyökkää ukrainaan" voit käydä lukemassa vastaukset täältä.


olla huolissaan (+mistä?) - to be worried (about)
laiha - thin
lopulta - in the end
kohtalo - fate
kuolla nälkään - to die from starvation
muistotilaisuus - memorial ceremony
kappale - musical piece
muistomerkki - memorial (statue)
sijaita (missä?) - to be located (at)
kaupunginosa - district