Uudenvuodenlupaus ja muita perinteitä

31/12/2020

Hei hyvät kuulijat ja tervetuloa kuuntelemaan Opi suomea -podcastin kolmatta jaksoa!

Tässä jaksossa haluan kertoa vähän siitä, mitä uuden vuoden perinteitä sekä suomessa että muualla on. Haluan kertoa siitä, mitä Suomessa tehdään uutena vuotena. Tämä jakso on vähän pitempi jakso. Olen pahoillani siitä. Mutta toivon, että teillä on aikaa ja energiaa kuunnella näinkin pitkää jaksoa. Ehkä istutte sohvalla tai jossain mukavassa paikassa. Ehkä makaatte sängyllä tai ehkä olette kävelyllä ulkona. Joku voi siivota kotia tai istua junassa tai bussissa. Joka tapauksessa tämä jakso on vähän pitkä jakso, mutta toivon, että pidätte siitä!

Ennen kuin aloitan, haluan kertoa, että Helsingissä on nyt satanut lunta. Helsingissä on nyt lunta. Maassa on lunta. Maassa on vähän lunta. Lumi on ihana asia, sillä täällä on hyvin pimeää. Aurinko nousee noin kello 9.30 aamulla ja laskee noin kello 3.00 iltapäivällä. Kun herää aamulla, on vielä pimeää. Ja kun menee kävelylle iltapäivällä, on jo pimeää. Ja päivisin on usein vähän hämärää. Mitä sana "hämärä" tarkoittaa? hmm.. "hämärä" on kun ei ole kovin valoisaa mutta ei kovin pimeääkään. Kun aurinko ei enää paista, eli kun aurinko laskee - silloin on hämärää. Ensin on hämärää ja sitten tulee pimeää. Pohjoisessa Suomessa ja Lapissa on päivisin usein hyvin hämärää, kun on talvi. Esimerkiksi Rovaniemellä - Rovaniemi on Lapissa, Pohjois-Suomessa - aurinko nousee klo 11.00 ja laskee klo 13.30 iltapäivällä. Eli päivä on vain 2,5 tuntia pitkä! Päivä on siis hyvin hyvin lyhyt. Ja päivisin on usein todella hämärää. Päivä on lyhyt ja usein erittäin hämärä. Tällaista hyvin hämärää päivää kutsutaan "kaamokseksi". Kyllä. "Kaamos" on sitä, että päivä on erittäin lyhyt ja hämärä. Kaamos tarkoittaa, että talvella päivä on tosi lyhyt. Helsingissä ei ole kaamosta. Mutta Rovaniemellä on talvisin kaamos. Lapissa, eli Pohjois-Suomessa on talvella kaamos. Mutta vaikka Helsingissä ei ole kaamosta, on täälläkin päivä hyvin lyhyt. Ja joskus minä toivoisin, että näkisin auringon! Sitten muistan, että on vielä monta, monta kuukautta kesään! Joulukuu on Suomessa hyvin pimeä kuukausi. Mutta kun sataa lunta, tuntuu, että on paljon valoisampaa. Lumi tuo paljon valoa. Aamulla on mukava nousta sängystä, kun tietää, että ulkona on lunta maassa! Jos on lunta, tulee iloiseksi! Lumisena päivänä tulen aina iloiselle mielelle. Tulen aina iloiseksi, kun on satanut lunta. Minä pidän lumesta. Pidättekö te lumesta?

Ok, nyt en enää puhu säästä. Suomessa ihmiset puhuvat paljon säästä. Mutta nyt minä olen höpissyt liikaa säästä ja pimeydestä. Mitä sana "höpistä" tarkoittaa? Sana "höpistä" tarkoittaa sitä, että puhuu turhista asioista. Kun höpisen, puhun turhista asioista - asioista, jotka eivät ole tärkeitä. Kun höpisen, puhun epäkiinnostavista asioista. Ei-kiinnostavista asioista. Puhun ja puhun ja puhun ja puhun ja kaikki kuulijat nukahtavat! Siksi lopetan nyt höpisemisen. En enää halua höpistä säästä. Haluan puhua vähän uudesta vuodesta! Jee!

Lapissa on talvisin enemmän lunta
Lapissa on talvisin enemmän lunta

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut mukava joulu? Tiedän, että joulua juhlitaan monella eri tavalla, ja muualla maailmalla saattaa olla niin, että joulua ei juhlita ollenkaan. Oletteko te juhlineet joulua? Vai juhlitteko te uutta vuotta? Entä oliko teillä mukava joulu? Vai kenties kiireinen joulu? Voi olla, että olitte töissä jouluna. Kun olin nuorempi olin töissä jouluna. Kun olin nuori, työskentelin leipomossa Saksassa. Silloin työskentelin myös jouluaattona. Työskentelin kahdentenakymmenentenä neljäntenä päivänä joulukuuta, eli jouluaattona. Sillä ihmiset haluavat ostaa tuoretta leipää ja sämpylöitä myös jouluna. Mutta ehkä sain vähän enemmän rahaa sinä päivänä. Voi olla, että pomo maksoi minulle vähän enemmän palkkaa, koska olin töissä jouluaattona. Mutta en muista enää.. Siitä on jo pitkä aika.

Nyt on kolmaskymmenes joulukuuta, eli pian on tammikuun ensimmäinen päivä! Pian alkaa uusi vuosi 2021! Oletteko odottaneet uutta vuotta? Minä olen. Olen hyvin iloinen siitä, että uusi vuosi alkaa. Odotan uutta vuotta!

Täällä Suomessa olen kuullut jo muutamia raketteja! Jep! Minun naapurini ovat jo ampuneet muutamia raketteja. Mikä on raketti? Se on tietynlainen ilotulite. Se on pieni putkilo, jossa on räjähde sisällä, jonkinnäköistä "ruutia". Uuden vuoden aattona, eli kolmaskymmenesensimmäinen päivä joulukuuta ihmiset menevät ulos taloistaan ja asunnoistaan ja ottavat raketteja mukaan ja sitten kun kello lyö 12 yöllä he sytyttävät raketin ja ampuvat sen ilmaan. Raketista kuuluu tällainen ääni: "sssiiiiuuuuhh!" Ja sitten: "Pam!" Raketti räjähtää. Uutena vuotena ammutaan paljon raketteja. Silloin ulkoa kuuluu paljon kovia ääniä: "Pam! Pam! Pam! Pam! Pam!". Se on raketti. Suomessa on paljon erilaisia raketteja. On pieniä raketteja ja isoja raketteja. On pieniä räjähtäviä raketteja, jotka eivät lennä. Ja kun puhutaan kaikista raketeista, pienistä ja isoista, silloin voi käyttää sanaa "ilotulitus". Uutena vuotena ihmiset menevät ulos ampumaan omia raketteja ja katsomaan ilotulituksia. Sana "ilotulitus" tulee sanasta "ilo" ja "tuli". Aivan! Ilo - niin kuin sanassa "iloinen" ja "tuli" niin kuin esimerkiksi, kun jokin asia palaa ja on hyvin hyvin kuuma.

Ilotulituksia
Ilotulituksia

Tiedän, että joka puolella maailmaa ihmiset pitävät ilotulituksista. Joka puolella maailmaa ihmiset pitävät raketeista. Ne ovat hyvin kauniita, kun ne räjähtävät taivaalla ja kuuluu "Pam! Pam! Pam!" - silloin taivas on kauniin näköinen. Raketteja on erivärisiä: punaisia ja sinisiä. Ja myös eri muotoisia. raketti voi esimerkiksi räjähtää sydämen muotoisena! Ilotulitusten katsomisesta tulee hyvin iloiseksi! Tiedän että Kiinassa ammutaan ilotulituksia myös, kun ihmiset menevät naimisiin. Eli kun kaksi aikuista menee naimisiin, silloin jotkut ampuvat myös ilotulituksia! Ehkä se on perinteinen kiinalainen tapa juhlia häitä. Ammutaanko teidän maassanne ilotulituksia, kun ihmiset menevät naimisiin? Suomessa ei ammuta. Tai ei ainakaan nykyään. Suomessa ilotulituksia ammutaan vain, kun vuosi vaihtuu - eli uutena vuoten. Suomessa raketteja ammutaan vain uutena vuotena.

Tähän liittyy yksi hauska ajatus. Minulla on hauska ajatus. Minun mielestäni se on hauska ajatus, mutta en tiedä, onko se teidän mielestänne yhtä hauska ajatus. Haluatteko kuulla ajatukseni? Ok. Olen huomannut, että uutena vuotena ihmiset tekevät usein videoita ilotulituksista. Jep. Monet ihmiset ottavat myös valokuvia ilotulituksista. Moni ihminen tekee videoita ja ottaa valokuvia, kun raketit räjähtää taivaalla - koska se näyttää niin kauniilta. Oletteko huomanneet saman asian? Minä olen huomannut tämän. Minun mielestäni se on loogista. Kun näen jotain kaunista, haluan ottaa siitä valokuvat tai tehdä videon. Olen varma, että tekin olette tehneet puhelimella tai kameralla videoita ilotulituksista! Onko näin? Minä luulen, että tekin olette tehneet videoita ilotulituksista. Ehkä joskus? Ok.. nyt minulla on kysymys: Jos olette tehneet puhelimella videon ilotulituksista - eli jos teillä on video ilotulituksista puhelimella tai kamerassa: oletteko koskaan katsoneet tätä videota? Oletteko avanneet puhelimenne ja katsoneet tätä videota, jossa on ilotuksia? Heheh, tämä on minun mielestäni hauska juttu. Tämä on mielestäni hauska ajatus. Tiedän, että monet ihmiset tekevät videoita ilotulituksista, mutta en usko, että ihmiset katsovat näitä videoita myöhemmin! Minun mielestäni kukaan ei koskaan katso näitä vanhoja videoita! Tämä on minusta hauskaa. En tunne ketään, joka katsoisi vanhoja videoita ilotulituksista! En tiedä, onko tämä teidän mielestäni yhtä hauska juttu. Ehkä tämä ajatus on vähän tylsä.. Voitte antaa minulle palautetta, jos tämä oli teidän mielestänne vähän tylsä ajatus. Ei-hauska ajatus. Ok.. takaisin aiheeseen! En enää halua höpistä ilotulituksista.

Ööhh...ok. Toinen suomalainen perinne on "tinan valu". "Tinan valu" on vaikea asia selittää. Mikä on "tina"? Tina on tietynlainen metalli. Se on eräänlainen metalli. Se on metalli, jota on helppo sulattaa. Kun ottaa tinan ja laittaa sen tuleen, eli todella kuumaan paikkaan, silloin siitä tulee helposti pehmeää. Usein tina laitetaan esimerkiksi saunan tuleen, tai takkaan, ja sitten odotetaan, että tina - että metalli - sulaa. Suomalaiset odottavat, että metalli sulaa, eli että se tulee pehmeäksi. Ja kun tina on sulanut, --- silloin tina heitetään kylmään veteen. Se on usein iso ämpäri, jossa on kylmää vettä. Ja kun tina, eli metalli, heitetään tai pudotetaan kylmään veteen, se jäähtyy nopeasti ja sitten siitä tulee taas kovaa. Kun tina on kuumassa tulessa - silloin se on pehmeää ja sulaa. Kun tina on kylmässä vedessä - silloin se on kovaa. Mutta miksi suomalaiset tekevät näin? Suomalaiset sulattavat tinaa, eli kuumentavat metallia ja pudottavat sitten metallin kylmään veteen. Ja kun tina on vedessä ja kun se on kovaa, sitten tina otetaan ulos vedestä. Ja kun se otetaan ulos vedestä, se on todella hienon näköistä! Vedessä tinasta tulee vähän kummallisen näköistä! Alussa tina näyttää sileältä ja pyöreältä. Se on sileää. Mutta vedessä siitä tulee todella oudon ja kummallisen näköinen. Suomessa uskotaan, että tina voi kertoa ihmisen tulevaisuuden. Tai tinasta voi lukea ihmisen tulevaisuuden. Suomessa uskotaan, että kun katsoo tinan outoa muotoa, eli kun katsoo tinaa tarkasti, silloin voi nähdä mitä seuraavassa vuodessa tapahtuu! Uskotteko te, että tämä on mahdollista? Minä en oikein tiedä. En ole varma, uskonko. Mutta monet vanhat suomalaiset tekevät näin uutena vuotena. Monet ihmiset haluavat tietää, mitä seuraavan vuoden aikana tapahtuu. Minäkin haluan tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Mutta en tiedä, uskonko tähän "tinan valuun". "Tinan valu" on vanha perinne. Suomessa esimerkiksi isovanhemmat valavat tinaa. Mutta tina ei ole ympäristöystävällinen asia. Tina ei ole hyvää luonnolle. Tina on metalli ja tämä metalli on huono asia ihmisille ja eläimille ja eri kasveille. Tämä metalli ei ole hyvä asia ympäristölle. Se on ympäristöepäystävällinen asia. Huh! Näin pitkä sana: ympäristöepäystävällinen. Siksi suomalaiset eivät enää vala tinaa yhtä paljon kuin ennen. Nuoret käyttävät esimerkiksi mehiläisvahaa. Mehiläisvaha on sama asia kuin englannin kielen "beewax". Kyllä, myös mehiläisvahasta voi ennustaa omaa tulevaisuutta! Sana "ennustaa" tarkoittaa sitä, että kun ihminen yrittää selvittää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu - silloin hän ennustaa. Ennustaminen on sitä, kun halutaan tietää, mitä esimerkiksi uutena vuotena tapahtuu. Uutena vuotena ihmiset haluavat ennustaa, mitä seuraava vuosi tuo mukanaan. Menenkö naimisiin? Saanko työn? Valmistunko yliopistosta? Tapaanko unelmieni naisen tai miehen? Mehiläisvaha on turvallinen ja hyvä tapa ennustaa. Kun mehiläisvaha kuumenee, se sulaa, ja sitten sen voi heittää kylmään veteen. Ja kun mehiläisvaha on kylmää, se muuttuu kovaksi. Ja sitten sitä voi katsoa, ja voi yrittää nähdä, mitä seuraavassa vuodessa tapahtuu! Aika hauska juttu, eikö? En ole varma uskonko ennustamiseen, mutta ehkä kokeilen sitä itse tänä uutena vuotena! Kiinnostaako teitä ennustaminen?

Kolmas suomalainen perinne on uudenvuodenlupaukset. Mikä on "uudenvuodenlupaus"?. "Uudenvuodenlupaus" tarkoittaa sitä, että ihminen päättää tehdä jotain uuden vuoden aikana. Voi olla, että joku teistä haluaa urheilla enemmän, esimerkiksi liikuntasalilla. Tai ehkä joku haluaa nukkua enemmän - esimerkiksi minä. Ehkä joku teistä haluaa kirjoittaa kirjan? Romaanin tai omaelämäkerran. Voi olla, että joku haluaa aloittaa oman podcastin! Silloin voi tehdä uudenvuodenlupauksen. Silloin voi sanoa että "Vuonna 2021 minä haluan urheilla kaksi kertaa viikossa.". Ja jos haluaa nukkua enemmän, voi sanoa että "Vuonna 2021 menen nukkumaan joka ilta kello 11". Nämä ovat uudenvuodenlupauksia. Sana "lupaus" tarkoittaa sitä, että lupaa jonkin asian itselleen tai muille. Esimerkiksi viime vuonna minä lupasin itselleni, että haluan uida enemmän! Ja sitten minä menin uimaan kolme kertaa viikossa - kunnes.....korona tuli. Tammikuussa, helmikuussa ja maaliskuussa menin uimaan kolme kertaa viikossa, mutta sitten koronavirus tuli Suomeen. Ja sitten lopetin... en enää mennyt uimaan. Koska minua pelotti, että saan koronaviruksen. Ajattelin, että ehkä saan koronaviruksen, jos menen uimaan... Se oli aika tylsää. Lopetin uimisen. Mutta minun on todella, todella kova ikävä uimahallia - ja klooria! Joka kerta, kun ajattelen uimista, minusta tulee vähän surullinen. Haluaisin mennä uimaan! Mutta toisaalta...en halua mennä. En halua koronaa. Sen lisäksi uimahallit ovat tällä hetkellä kiinni.

Mutta minä pidän uudenvuodenlupauksista. Minusta uudenvuodenlupaus on hyvä asia. On hienoa, jos voi muuttaa jonkin asian omassa elämässä. On hyvä asia, jos voi elää terveellisemmin ja esimerkiksi juoda enemmän vettä. Uudenvuodenlupaus on kiva perinne. Usein uudenvuodenlupaus kirjoitetaan paperille. Voi ottaa kynän käteen ja kirjoittaa paperille yhden asian, jonka haluaa tehdä seuraavana vuonna. Minulla on jo uudenvuodenlupaus valmiina! Itse asiassa minulla on muutamia uudenvuodenlupauksia! Haluatteko tietää, mitkä ne ovat? Voin kertoa teille. Mutta en kerro teille nyt, sillä tämä podcast jakso on jo todella pitkä. Ehkä olette jo väsyneitä, sillä höpisen niin paljon eri perinteistä. Jos haluatte kuulla, mitkä minun uudenvuodenlupaukseni ovat, voitte katsoa blogin kotisivulle, eli blogin sivulle. Kirjoitan sinne minun uudenvuodenlupaukseni. Voitte käydä lukemassa ne sieltä! Onko teillä uudenvuodenlupauksia? Mitä te haluatte tehdä vuonna 2021? Onko teillä jotain toiveita tai haaveita? Jos teillä on jo uudenvuodenlupaukset, voitte kirjoittaa minulle viestin täällä blogilla, ja kerto minulle, mitkä teidän uudenvuodenlupauksenne ovat. Voitte lähettää minulle sähköpostia!

Uudenvuodenlupaus
Uudenvuodenlupaus

Haluan vielä kertoa teille yhden mielenkiintoisen jutun. Vielä yksi mielenkiintoinen juttu:

Tiedän, että esimerkiksi Venäjällä uusi vuosi on tärkeämpi juhla kuin joulu. Venäjällä uusi vuosi on tärkeämpi juhla kuin joulu. Venäjällä juhlitaan myös joulua, mutta venäläinen joulu, eli ortodoksinen joulu, on vasta tammikuussa. Olen kuullut, että venäläiset juhlivat joulua seitsemäs päivä tammikuuta, eli tammikuun seitsemäntenä päivänä.

Minun mielestäni on hyvin mielenkiintoista, miten venäläiset juhlivat uutta vuotta! Olen kuullut, että Venäjällä on monia perinteitä, joita noudatetaan uuden vuoden aattona!

Yksi venäläinen perinne on se, että uuden vuoden aattona istutaan kotona ja kuunnellaan Venäjän presidentin, Vladimir Putinin puhetta televisiosta. Monessa maassa presidentti pitää puheen uutena vuotena. Usein puhetta voi kuunnella televisiosta. Myös suomen presidentti pitää puheen uutena vuotena. Mutta suomen presidentin puhe on usein aika ...tylsä. Minä en katso presidentin puhetta televisiosta, koska minun mielestäni se on vähän tylsä asia. Minusta suomen presidentti on vähän tylsä hehe. Mutta Venäjällä koko perhe kuuntelee presidentin uuden vuoden puheen. Se on venäläinen perinne. Usein koko perhe istuu yhdessä kotona, syö hyvää ruokaa ja pitää hauskaa. Sitten Putin puhuu televisiossa ja sen jälkeen kello lyö 12.00 yöllä. Ja kun kello lyö kaksitoista, eli kun kello lyö kaksitoista kertaa - ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding, ding - silloin monet venäläiset tekevät jotain kummallista! Tiedättekö mitä?!

Venäjällä on yksi hyvin mielenkiintoinen perinne. Venäjällä uudenvuodenlupaus kirjoitetaan pienelle paperille. Ja sitten paperi laitetaan lautaselle ja sytytetään tuleen! Eli paperi poltetaan! Paperi palaa ja sitten lautasella ei enää ole paperia. Sitten lautasella on vain harmaata tuhkaa. Uudenvuodenlupaus poltetaan tuhkaksi. Mutta sitten venäläiset tekevät jotain hauskaa! Kun kello lyö kaksitoista - venäläiset laittavat paperin tuhkat samppanjaan! Kyllä! Venäläiset pitävät samppanjasta! Ja venäläiset pitävät uudenvuodenlupauksista! Venäläiset polttavat paperin, ja heittävät paperin tuhkat samppanjalasiin - ja sitten - he juovat tämän samppanjan! Ymmärrättekö te mitä kerron? Venäläiset juovat samppanjan ja samppanjassa on heidän uudenvuodenlupauksensa. Miksi venäläiset tekevät niin? Monet venäläiset uskovat, että jos uudenvuodenlupauksen juo - silloin se tulee toteen; silloin siitä tulee totta. Monet venäläiset uskovat, että jos uudenvuodenlupauksen juo, silloin se, mitä haluaa, että tapahtuu - tapahtuu oikeasti! Eikö olekin hauska asia! Minusta tämä on erittäin hauska ja mielenkiintoinen perinne! Ehkä kokeilen tätä perinnettä tänä vuonna! Ehkä se auttaa minua pitämään kiinni uudenvuodenlupauksistani. Mitä ajattelette? Uskotteko, että se auttaa? Minusta se on hauska perinne! Haluaisin kokeilla sitä.

No niin.. tämä Opi suomea! - podcastin jakso päättyy tähän. Tämä jakso oli aika pitkä. Ehkä tämä jakso oli vähän vaikeampi ymmärtää kuin ensimmäiset kaksi jaksoa. Mutta toivottavasti te opitte joitakin uusia sanoja. Ja toivottavasti tämä oli teidän mielestänne mielenkiintoinen jakso.

Minä toivotan teille oikein onnellista uutta vuotta 2021! Toivon, että olette terveitä ja onnellisia. Ja toivon, että te tulette takaisin kuuntelemaan podcastiani ensi vuonna! Kiitos siitä, että jaksoitte kuunnella näin pitkän jakson ja nähdään ensi vuonna!

Moi moi!

-Kassu